wie wat waar wanneer en ...

Schoolschrijver halfjaartraject stopt in Friesland

oktober 2019 

Afgelopen zomer kregen de Friese Schoolschrijvers het nieuws dat het halfjaartraject in onze provincie stopt. Het heeft iets te maken met de vraag wat, hoe, en wie de Stichting De Schoolschrijver ondersteunt bij het aanbod op school. We vinden het allemaal zo ontzettend jammer. Gelukkig zijn we de afgelopen jaren wel op veel scholen geweest, en goed begeleid door de Friese Bibliotheekdienst die de kinderen van 'onze' scholen van boeken voorzag, en we zitten ook niet stil, natuurlijk. Zo is Lida Dijkstra intussen benoemd tot Eerste Berneboekenambassadeur van Friesland. Prachtig! En ik werk bij Keunstwurk en kom in die functie op scholen, als meimakker en coach voor leerkrachten om samen te kijken hoe ze taal, en de hele kunst- en cultuureducatie zelf op een open, verwondermanier en procesgericht kunnen toepassen in de klas.

Van Linda de Haan konden we haar zandsculpturen bewonderen op televisie. Tialda Hoogeveen schrijft, en woont weer in Friesland. Janny van der Molen slaat een nieuwe weg in, maar er verschijnen wel nog mooie boeken van haar hand. En van Hanneke de Jong kunnen we ook weer een nieuw Friestalige jeugdboek tegemoet zien! 
Wie weet zien jullie mij op jullie school nog eens in de vierde les van de Schoolschrijvermaand. Ik ben hier, ik ben er klaar voor. 

En als het niet als Schoolschrijver is, dan misschien als Schooldichter, meimakker van KeK2 of Taaltoveraar. 

Eerst nu het Cultuureducatiefestival van de grond krijgen. 

Dat is op 14 november aanstaande. Zet het vast in je agenda. Het wordt supertof!

 

De Kakkerlakjes komen eraan!

Mooie handzame kleine boekjes om te hebben of te versturen met gedichten en recepten en jeugdverhalen en nog veel meer! Kijk maar eens 

op de website van uitgeverij Loopvis

Word jij de Provinciale Friese Voorleeskampioen?

Op dinsdagmiddag 9 april ben ik voor de tweede keer jurylid voor de provinciale finale van de Nationale Voorleeswedstrijd  in De Skâns in Gorredijk! 

De eerste keer was in 2016. Toen werd Jan Dirk Pesman de voorleeskampioen van Friesland en bereikte daarmee de landelijke finale. Daar las hij iedereen ver achter zich en werd bekroond tot Nationale Voorleeskampioen!

NOT = Nederlandse Onderwijs Tentoonstelling  

Het duurt nog even, maar toch vast een bericht hierover. In januari is weer de NOTDit jaar staat Stichting de Schoolschrijver er ook met een eigen stand. Daar sta ik op woensdag 23 januari als Schoolschrijver alle Schoolschrijverprogramma's te promoten. Kom je een kijkje nemen? Doen! Want wie wil nou niet een poster mee vol schoolschrijver-schrijf- en taaltips! Mooi voor in de klas! En die poster? Die mocht ik ontwerpen! 

De foto hiernaast is geplaatst op de Facebookpagina van de Schoolschrijver. 
Hier de link naar de website voor gratis toegangskaarten, en als je op 23 januari komt, kan ik de poster voor jouw klas/school signeren! Tot ziens op de NOT!

Ferhalefjoer

19-23 november

Er brandden Ferhalefjoertjes op Friese basisscholen. Op Ferhalefjoer.nl vindt je alle informatie over het project. 

In Bolsward deed OBS de Blinker mee. En ook op OBS de Sevenaer in Nijehorne, de school met prachtig team olv Thys Wadman keken we hoe we, zij dus, dit project kunnen vormgeven. 

Wil je liever direct contact met mij als vertelcoach? Aanmelden kan via de contactknop bovenaan de pagina.

Persbericht: https://www.grootsneek.nl/2018/11/14/ferhalefjoer-brandt-los/

Schooldichter zoekt SCHOOL !

De SCHOOLDICHTER gaat weer van start. Na twee mooie jaren op CBS de Bron in Bolsward zoekt de Schooldichter een nieuwe school!

Lees meer hierover op De Schooldichter

Direct aanmelden kan ook! Via reactieformulier onder aan de pagina. Of via contactknop bovenaan de pagina.

november 2018

It leafst bin ik in fûgel is de titel van een nieuwe Friestalige kindergedichenbundel die op 1 november is verschenen bij uitgeverij Afûk.

Geïllustreerd door Marijke Klompmaker. Kijk eens op haar site. Ze verstuurt ook een blog-nieuwsbrief waarop je je kunt abonneren, en waarin ze tekentips geeft en haar werk toelicht. Twee gedichten van mij in deze bundel.

september 2018

Speciale Vriendschaps-Dichter. (nr.9) uitgave van Plint tijdens de Kinderboekenweek 2018 die als thema heeft: Vriendschap/Kom erbij!

Meer over Dichter. van Plint vind je hier.

 

uit de kast


vriendschap is een plankje

in mijn boekenkast,

waarop mijn mooiste liefste boek

het meest bekeken en het vaakst

eruit gepakt,

tussen alle ongelezen vrienden

het beste past.

 

©Kate Schlingemann, uit Dichter. nr.9 Vriendschap

oktober 2018

De (kinderboekenweek-)poster voor alle Friese basisscholen is af!

Ik had de eer om het gedicht in twee talen én de illustratie te mogen maken.

Deze poster is een cadeautje van It Fryske Berenboek, en mede

mogelijk gemaakt door It Kypmantsje en d'Accord-produksjes.

Puzzling-Poetry, woordenschatkist. De leukste poëzie-app voor jong (en oud).

Hij is er! De prachtige app van Studio Louter. En nog gratis te downloaded ook!

En zeer tof: mijn gedicht Opkrikkers mocht ook meedoen.  

Dit zegt Bart Moeyaert o.a over de app op zijn website: 

"Wat goed dat het Nederlands Letterenfonds, het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, schrijver/dichter Ted van Lieshout, de Schrijverscentrale en vakmensen uit het onderwijs de handen in elkaar hebben geslagen om het eerste plan naar een hoger niveau te tillen en ook aan de kinderpoëzie te denken.

Ik ben apetrots dat mijn gedicht ‘Goeienacht’ uit Jij en ik en alle andere kinderen deel uitmaakt van de Poëzie Woordenschatkist. Maak je klaar voor een revelatie."