Welkom bij de Verhalenmaker op School, een Spelen-met Taal&Kunst onderwijstraject. 

De Verhalenmakers voor de editie 2022 en 2023 zijn illustrator en boekenmaker Linda de Haan en ikzelf.
Bij de Verhalenmakers gaat het over van alles: van urgente maatschappelijke onderwerpen tot thema's binnen school, en hoe kinderen zich daartoe verhouden. We onderzoeken alles met de kinderen samen met de taal als handvat, door middel van boeken, eigen verhalen, poëzie, verbeeldingskracht en verteltalent in samenwerking met leerkracht en thuis. 

 

‘Lees je uit de wereld in’ met V.O.S.

De Verhalenmaker op School (V.O.S.) is een ‘spelen met taal’ traject over zelf verhalen maken en vertellen met boeken en beeld, en een duidelijke structuur.

WAT: V.O.S. zet in op vergroten van taalvaardigheid via het eigen verhaal. Het is een creatief groeiproces van inspiratie, onderzoeken, verzamelen, verbeelden, maken en presenteren. De kinderen vergroten niet alleen hun woordenschat, ze krijgen ook vertrouwen en plezier in eigen kunnen, in lezen, schrijven en spreken.

HOE: Tijdens zes workshops/lessen van een uur op school per (combi-)groep neemt de V.O.S. zowel de leerkracht als de leerlingen en thuis mee op een taalontwikkelings-avontuur. Ontdek wat je allemaal met taal kunt doen, en waar het allemaal handig voor is. Deze lessen kunnen in plaats van lessen mbt ‘begrijpend lezen, woordenschat etc’ en kunnen aansluiten op elke taalmethode en vakken waarbij goed kunnen lezen essentieel is. 

WIE: Kind, Verhalenmaker, leerkracht, thuis. 
Verhalenmakers zijn kunstvakdocenten en kunstenaars uit verschillende disciplines met allemaal een grote verbondenheid met TAAL. Afhankelijk van groep en niveau worden werkvormen vanuit verschillende soorten taal gebruikt: geschreven taal,  straattaal, thuistaal, Fries, poëzie, lichaamstaal enz. En we zoeken daarbij steeds de verbinding tussen school, thuis en kind.

V.O.S: De Verhalenmaker komt 6 x een ochtend (dagdeel) per week op school.
Vooraf is er overleg over werkwijze en inhoud met de betrokken leerkrachten. 
Het traject duurt minimaal 6 weken waarin ook de eindpresentatie is opgenomen.
Het programma is geschikt voor groep 1 t/m 8 van alle soorten basisonderwijs. Ook aan te passen voor VO.
Elke Verhalenmaker maakt lessen vanuit de eigen expertise, maar altijd vanuit het verhaal.

Kosten: Per dagdeel vanaf 270,00 inclusief voorbereidingstijd/les maken, en materiaal.

Dit programma kan voor jouw school in overleg op maat worden gemaakt qua inhoud, duur, kosten, en samenwerkingsverbanden.      

Meer weten? Vragen? Neem contact op via onderstaand vragenformulier. Direct mailen naar Kate Schlingemann kan ook:
kateboek@gmail.com