Nieuws & Agenda 

Vrij werk: het leukste project ooit, waar ik samen met Sandra de Weijze aan werk! Vol met door ons bedachte en bijzondere dichtvormen, een poëtische ontdekkingsreis voor iedereen. 


Op 10 juli wordt het gedicht Buurzaamheid onthuld dat ik maakte met woorden van bewoners van de wijk LEO in Sneek. Het gedicht komt huizenhoog op een flatgebouw in de wijk, als stille reminder aan wat jou ook alweer een goede buur maakt! 

 


Zomer 2024

De hele zomer mag ik schrijven en tekenen aan twee boeken: een boek voor leerkrachten in de serie Schrijven was nog nooit zo leuk, van Li Lefébure. Dit boek is voor kleuters: Zo maak je taal. Het gaat over Spelen-met-taalwerkvormen. Vaak krijgen Li en ik de vraag na een schoolbezoek of de lessen/workshops ook geschikt zijn voor kleuters. Want ja, die kunnen nog niet schrijven en lezen. Maar taalvorming begint al 'in de buik', zeggen wij. Dus in mijn gigaverzameli g werkvormen gedoken, de leukste eruit gevist: die komen in het boek dat ik ook nog eens zelf mag illustreren. 
Het andere boek is vrij werk samen met Sandra de Weijze. 


In 2024 tot zomervakantie, een vooruitblik 

Nieuw: lid vakjury bij het PoëziePaleis voor de Kindern en Poëzie wedstrijd. 

Op school: 
*Pilot voor PoëziePaleis op twee scholen in Groningen Westerkwartier poëzieweek met lessen van Kate en Mary (Heylema).         *Schoolschrijver in het halfjaarprogramma op de Al Jawharaschool in Amsterdam Oost voor Stichting de Schoolschrijver Amsterdam. *Verhalenmaker op School op de Springschans in Petten en 't Span in Den Oever voor Stichting Triade Den Helder. 
*Keunstryker in Wolvega met Linda de Haan en Yvonne Feijten, en Sonja de Reus voor Keunstwurk Leeuwarden. 
*KateboeK op de Súdwester in Sneek met 'van Apekool tot Zwerfkat', voor Akte2. 
*Taal Meimakker voor Keunstryk op de Dorpsschool in Wolvega, Keunstwurk Leeuwarden. 
*Maakplaats Taaltalenten NT2 talige kinderen voor Keunstwurk op de Toverbal in st. Annaparochie, teamtraing met Jeroen Deen. 

Projecten:

*Boek (voor leerkrachten) ism met Li Lefébure: creatieve taalwerkvormen voor groepen 1,2,3. Verschijnt najaar 2024 bij uitgeverij Clavis. 
*ABC werkvormen poëzie, kunst-begint-met kijken-boek 'Met de O van Onwaarschijnlijk leuk en de P van Poëzie' (werktitel) ism met Sandra de Weijze. (verder nog geheim tot we een uitgever hebben) 
*En schrijven en tekenen en miniboekje maken voor #elkedagietsmakenmetietswatjeziet.

 

 

 

Zo lang niets gepost. Terwijl ik overstroom van nieuws, maar zo druk aan het werk was met mijn taalkunstpoëzie-programma's op heel veel scholen, dat ik alleen nog op Instagram deelde waar ik mee bezig was. 
 Zoals: 
*Redactiewerk voor Dichter. van Plint en voor De Nije Moanne en eilanddichter Gerda Posthumus, Schrijf-, teken- en ontwerpwerk en workshops optredens voor Dichter, De Moanne, De Nije Moanne, Schoolschrijver bij De Schoolschrijver, Verhalenmaker op  in Dokkum, Maakplaats Keunstwurk, Kunstkade, Keunstryk en Stichting Louise Post Poëzie op Vlieland, Vossenpost voor Arlanta, 'Samen kijken maken lezen' voor De Opslach in Franeker, 1000 dichters van ILFU tgv inauguratie van Babs Gons als Dichter des Vaderlands, Slauerhoff middag op Vlieland en Waadzinnige magitaallessen in de Waadhoeke, en pilotten voor Poëzie Paleis. 


Veel mooie samenwerkingen met o.a. Linda de Haan en Gerda Posthumus en de Alie Popkema. 

En last but not least: het nieuwe jaar in met twee boekenplannen. Natuurlijk iets met poëzie, want met zoveel werkvormen wordt het tijd voor een kunsttaalpoeziekijkmaakdoeboek. En ik mag iets maken met mijn lieve collega Li Lefebure die iedereen natuurlijk kent van Raad en Papegaai en alle geweldige schrijf-lees-inspiratieboeken. 

Zo, dit was even een snelle update. 
Meer plannen maak ik binnenkort bekend. En dan ook wat plaatjes erbij. 

Mijn tip voor de feestdagen: abonneer je op DICHTER. van Plint. het geweldige poëziemagazine voor kinderen van 6 tot 106. 
Editie nr 30 met thema Speelgoed en beeld van Erik Matthijssen is net verschenen, mooi op tijd voor wie nog cadeautjes zoekt  

Tegen wie de moed in de schoenen is gezakt door al het onmogelijke maat toch gebeurde wat ons omringd en nu ook in ons midden is, zou ik willen zeggen: wees zacht, houd vol, houd elkaars hart vast, het wordt weer licht. 

 

2023!

Woud van Waarde  

een community project van stichting Stoereloer in Leeuwarden. Bezinningsbomen met kunstwerkjes en dichtregels van oudere en jonge Leeuwarders.

Nog tot 3 februari te zien in De Doas in Leeuwarden.  

Meedoen met een #challenge op Instagram. Niet eerder gedaan, maar deze keer ging het over mijn favoriete boek Le petit prince! Ik stuurde deze tekening in. Het is een scène uit het boek waarin de vos de kleine prins voorstelt om hem te temmen zodat ze vrienden kunnen worden. 

Voorjaar 2023: Plannen en plannen maken.

*Mijn nieuwe Schoolschrijfschool is de Al Jawhara (de Parel) in Amsterdam. 

*Poëzy kursus deel 1 en 2 geven voor RIXT, dichterscollectief.

*Nieuwe Verhalenmaker op School-trajecten voor Arlanta op de Twine (sbo) Dokkum, en op basisschool de Bernewird. 

*Vossenpost voor Arlantascholen met illustrator Linda de Haan.

*Een V.o.S-los op maat-traject over ouderbetrokkenheid bij taalonderwijs op twee scholen van de Elan Onderwijsgroep in Friesland. Ism met Stichting lezen en Schrijven.

*Redactie nieuwe uitgaves van Dichter. van Plint.

*Samenwerkingen (projecten, uitwisselingen, verwacht:) met Kunstkade, Stoereloer en Atelier Majeur, De Schoolschrijver, en Poëziepaleis.

Schrijf ik zelf ook nog? Jazeker, prentenboek, poëzie (verwacht: Kakkerlakje, Dichter., 2e bundel) 

*LinKk pagina's ontwerpen.

*Met mede-Magitalista's Alie Popkema, Marieke Andela en Eline Krottje op scholenbezoek met onze Wonderbaarlijke Taalverhaal-toverschijven ihkv cultuurmenu Waadzinnig over de Waadhoekse talen.

Tot ziens hier of daar! Ik verheug me op oude en nieuwe ontmoetingen!

 

Najaar 2022

Feedback op je gedicht?

In januari 2023 start bij RIXT een cursus gedichten schrijven.
Wil je al eerder feedback over ander werk? Dat kan! Als poëzieredacteur bij Plint/Dichter. ben ik geoefend in het geven van constructieve feedback.
Wil je weten hoe het werkt? Stuur me dan een mailtje via kateboek@gmail.com.

 

Kinderboekenweek GiGaGroen van 5 tot 16 oktober. 

Vlak voordat de herfst zijn intrede deed, met zwevende zilverdraden in de lucht, het eerste vallende blad, plensbuien en regenbogen, verscheen Dichter.25 met gigagroene gedichten over klimaatverandering, waarin twee gedichten van mij zijn opgenomen.

Ook verscheen: Heel de wereld wordt wakker. Een kloeke prachtige bundel, gebloemleesd door Jaap Robben met 333 gedichten erin, volgens de uitgever Gottmer, 'een ultiem naslagwerk van moderne kinderpoëzie'. Voor alle leeftijden geschikt. Daarin ook twee gedichten van mij. De wonderschone illustraties zijn van Sebastiaan Deconinck.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

LinKk.

Sinds september mag ik een pagina vullen/ontwerpen voor het Friestalige tijdschrift voor brugklassers 'LinKk'. In de 1e editie (sept) staat een knipgedicht-opdracht. Wil je weten wat er in de volgende nummers komt? Kijk dan eens hier:

https://www.cedinonderwijs.nl/portfolio/linkk/

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kerst en nieuwjaar

Plint heeft weer een prachtige Kerstkaarten! In een even prachtige bewaarbox. https://www.plint.nl/kaarten/kerstkaarten-gedicht-2023.html. Op een van de kaarten kun je mijn gedicht lezen. Andere dichters zijn o.a.: Marieke Lucas Rijnveld en Jos van Hest. Geïllustreerd door Lieke van der Vorst.

Ook te bestellen via Plint.nl is de nieuwe Poëziekalender. Dit keer met leuke doe-dingen en ook elke maand een zoekplaatje, en natuurlijk heel veel gedichten. Omslagbeeld van Carolien Adriaansche. 

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Agenda Najaar Geplande Scholenbezoeken e.a. activiteiten:

*3 oktober: Kinderboekenweek IKC St Michaelschool in Harlingen

*wekelijks tot 3 nov: Verhalenmaker op School bij 'CBS T Harspit in Ternaard

10 oktober: Maandafsluiting Schoolschrijver bij it Twaspan in Twijzelerheide

24 oktober: OBS Route 0513 tijdens MADOWE-dag

31 okt en 2 nov: Maandafsluiting Schoolschrijver bijOBS De Meander, Groningen

1 november: Maandafsluiting Schoolschrijver bij St. Michaelschool, Groningen

22 november: workshop poëzie werkvormen tijdens de Dag van het Literatuuronderwijs! Inschrijven kan via de website van: https://dagvanhetliteratuuronderwijs.nl/performance/verwonderwoordenpoezie/

 

Juli 2022

Vakantie. Na een jaar Verhalenmaker op School, Proeftuin Meertaligheid, Schoolschrijver, redactie bij Dichter. en maken en redactie van de Nije Moanne, het eerste kindernummer van het Friese tijdschrift de Moanne. En onlangs nog een optreden bij Dichters in de Prinsentuin. Er waren nog veel meer leuke dingen met schrijven en lezen en tekenen. Én er staat van alles op stapel vanaf september. Maar eerst opladen. 

Augustus 2021

Werkte ik tot juni nog bij Keunstwurk, inmiddels zit die tijd erop, en veel thuis vanwege Corona, stilzitten kan ik niet dus toen Elbrich de Poel van de Arlanta Scholenkoepel mij vroeg om een taal-inhaal-verhalen-kunsttraject te bedenken, aarzelde ik geen moment en ben mijn Verhalenmaker op Zee-idee gaan uitwerken. Dat lag al een poosje op de plank te wachten op het juiste moment. En NU was het er ineens. Daaruit ontstond al heel snel de afgeleide op maat-versie: Verhalenmaker op School. Inmiddels is er traject, een groep Verhalenmakers en leesconsulenten die van Bibliotheek Noor Friesland, die in september van start gaat op 10 scholen van de Arlanta Scholenkoepel onder hun motto 'Wereld van verhalen'. Voor info kijk op mijn  Verhalenmaker op School pagina

Augustus 2021

De nieuwe DICHTER. Feest verschijnt aankomende september en is de feestelijke editiel vanwege Dichters 1e lustrum! Sinds 2016 ben ik betrokken bij Dichter. als dichter, natuurlijk, maar ook als redacteur. Samen met Erik en Marty en Mia. Later breidde de redactie uit met Jos en Hans en Lisette. In Dichter. kun je zien wie wij zijn.

Ook komt Plint met een prachtige nieuwe poëziekalender 2022.

De nieuwste verjaardagskalender met gedichten uit Dichter. de Bomen en het bos en alle andere mooie uitgaven zijn te bestellen bij plint.nl


Meer fijn nieuws:

*Komend jaar 2021 mag ik weer aan de slag als Schoolschrijver bij de Flevoparkschool in Amsterdam. Heel heel blij mee. 

*Dit jaar mocht ik de kerstkaart voor De Moanne ontwerpen. Deze gaat alleen naar de abonnees. Het gedicht in het Fries is gemaakt van woorden en zinnen uit de column van Kirsten van Santen waarin ze zich afvraagt waar (en meteen een oproep doet aan) de Friese dichters en schrijvers blijven nadat Leeuwarden City of Literature is geworden. 

*Er komt een commissie van zeven adviseurs, waarin ik zitting neem, die gaan bekijken welke Friese dichters opgenomen worden in de archieven van Poetry International. 

*Poëzieweek: getipt door de Schrijverscentrale als een van de jeugddichters tijdens de campagne" Boek een Dichter met korting! 

Een optreden voor de jeugd?
Denk bijvoorbeeld aan een workshop van (...) jeugddichters, zoals Hans HagenLinda Vogelesang, Bibi Dumon Tak (zie video) en Kate Schlingemann

Kijk voor meer dichters in ons auteursbestand onder genre ‘poëzie’ en campagne ‘Boek een dichter | Poëzieweek’.

*Vooruitkijkend: Word jij op 3 februari 2021 de regionale voorleeskampioen? Ik ben jurylid bij de regionale voorronde van de nationale voorleeswedstrijd in Franeker.
Tips: lees rustig voor, komma's en punten staan er niet voor niets. Kijk de luisteraars aan (ook al zie je ze misschien niet écht door de felle 'spotlights') en trek de luisteraar mee je verhaal in. Pas je stem aan de emotie en situatie aan! Kies een stukje uit het verhaal waarin spanning wordt opgebouwd, of met humor. Succes! 

oktober 2020

Gelukkig blijven de scholen open. Onze KEK-plannen om alle kinderen meertalig-taalsterk te maken door taal als kunstvorm te verbinden aan alle andere kunstvormen; dus geen hokjes-blokjes-vakjes-denken meer, ook niet bij kunsteducatie-vakdocenten; zorgen voor een stevige culturele basis.

In de Waadhoeke hebben ze dat begrepen. Daar onderstreept de gemeente het belang van meertaligheid, de rijkdom die dat biedt, en de kansengelijkheid die dat oplevert. Ze investeren in een prachtig Cultuurmenu waarin meertaligheid, en taal als kunstvorm de hoofdrol speelt. Vanaf eind januari krijgen kinderen op de basisscholen in de Waadhoeke lessen aangeboden over Spelen met Taal, Een Zee van Talen, Verhalen met Talen, en Nadenken over Taal.

We hopen natuurlijk dat de Provincie Friesland ook blijft investeren in het onmisbare kunst- en cultuuronderwijs. Over het belang daarvan is al veel gezegd en geschreven, ook in de media. En ja, er moet altijd geld bij. Want we hebben het over een lange-termijn investering in ús bern! En een genuanceerd cultureel besef moet groeien. Ook in het onderwijs. We weten dat dat beter gaat als cultuurcoaches, zoals de meimakkers in Friesland, aan scholen verbonden blijven, steeds terugkomen, doorontwikkelen met de scholen. Dat is onze missie. En dat zou de missie van alle Friese betrokkenen moeten zijn.

september 2020

Wat er verschijnt en verschenen is:

*Dichter. nr 18 Canon over de 50 vensters van de Nederlandse geschiedenis ligt in de winkel. Daarin ook gedichten van mij en lestip van Jos van Hest bij mijn gedicht over de Grondwet!

-----------------------------------------------------------------

*De Plint Poëziekalender 2021, die ik mede mocht samenstellen, is verschenen.
Een plaatje!

-----------------------------------------------------------------

*Verschenen! Op 6 oktober verschijnt Een stukje van de Regenboog bij Davidsfonds/infodok. Een bloemlezing van de beste jeugdgedichten van de laatste 10 jaar, samengesteld door Jan van Coillie, met maar liefst 5 gedichten van mijn hand. De titel is een regel uit een van mijn gedichten uit Dichter.

"Duik in dit boek, laat je vervoeren, verrassen en verbazen. In Een stukje van de regenboog vind je de mooiste gedichten voor kinderen die verschenen tussen 2010 en 2020. Geniet mee van de grappige, ontroerende of wonderlijke poëzie van Edward van de Vendel, Bart Moeyaert, Kate Schlingemann, Jaap Robben, Bette Westera, Ted van Lieshout, Hans & Monique Hagen, Joke van Leeuwen, Geert De Kockere en vele anderen. Stuk voor stuk zijn de gedichten origineel en authentiek en spreken ze jong en oud aan door de magische spanning die eigen is aan poëzie. De betoverende illustraties van Sassafras De Bruyn geven op een unieke manier kleur aan de magie van de kinderpoëzie."

-----------------------------------------------------------------

Ook in oktober een gedicht van mij in Zwemlessen voor later bij uitgeverij Vrijdag.

Zwemlessen voor later (ISBN: 9789460019128) is een bundel klimaatpoëzie. Een noodkreet voor de aarde, een ode aan de natuur, een pleidooi voor omwenteling. Het is de eerste literaire worp van de Klimaatdichters, een groep van meer dan zestig Vlaamse en Nederlandse dichters van diverse pluimage, maar met één gedeelde zorg: de toestand van onze planeet. De Klimaatdichters vormen het kraakverse Nederlandstalige luik van Poets for the Planet, een in Londen opgericht platform dat met poëzie in al haar verschijningsvormen strijdt voor een meer klimaatvriendelijke wereld. De Klimaatdichters geloven in poëzie als verzet tegen klimaatmoeheid. Ze proberen zich een toekomst voor te stellen waarin lessen zijn getrokken uit de ecologische noodtoestand en de natuur eindelijk op haar plaats staat als middelpunt van de wereld. Ze kruipen in hun pen voor de aarde, want de mens is al lang genoeg aan het woord geweest.

Zwemlessen voor later verschijnt op 28 oktober maar u kunt het boek nu al pre-orderen. We sturen het boek op zodra er voorraad is. Link naar uitgeverij Vrijdag:

https://www.uitgeverijvrijdag.be/product/2208623/zwemlessen-voor-later-pre-order


Dichter.16 Corona, de wereld staat stil en op zijn kop

Dichter16. is verschenen: dichters aan het woord in Coronatijden. 

Sommige van mijn gedichten zijn te horen! Bijvoorbeeld bij NPO Radio 4 in het programma Passagio, voorgelezen door Lex Bohlmeijer. Hieronder kun je het terugluisteren.

https://www.nporadio4.nl/fragmenten/audio/383102-gedicht-op-alles-voorbereid-van-kate-schlingemann

Ook de Grote Vriendelijke Podcast besteedt een hele extra aflevering (nr. 26) aan deze bijzonder Dichter. nr16 De wereld staat stil en op zijn kop, over Corona.

In deze korte extra aflevering van De Grote Vriendelijke Podcast bellen kinderboekrecensenten Jaap Friso (JaapLeest.nl) en Bas Maliepaard (Trouw) met drie van de veertig dichters die in het nieuwe nummer van het kwartaaltijdschrift DICHTER. (Plint, voor lezers van 6-116, tekeningen: Leandra du Pau) hun poëtische blik werpen op de coronacrisis. Het interview met Kate Schlingemann, en de gedichten van Bette Westera en Gil van der Heiyden zijn via de website of podcast te horen.