Oud Nieuws | Âld Nijsoktober 2020

Gelukkig blijven de scholen open. Onze KEK-plannen om alle kinderen meertalig-taalsterk te maken door taal als kunstvorm te verbinden aan alle andere kunstvormen; dus geen hokjes-blokjes-vakjes-denken meer, ook niet bij kunsteducatie-vakdocenten; zorgen voor een stevige culturele basis. In de Waadhoeke hebben ze dat begrepen. Daar onderstreept de gemeente het belang van meertaligheid, de rijkdom die dat biedt, en de kansengelijkheid die dat oplevert. Ze investeren in een prachtig Cultuurmenu waarin meertaligheid, en taal als kunstvorm de hoofdrol speelt. Vanaf eind januari krijgen kinderen op de basisscholen lessen aangeboden over Spelen met Taal, Een Zee van Talen, Verhalen met Talen, en Nadenken over Taal.

We hopen natuurlijk dat de Provincie Friesland ook blijft investeren in het onmisbare kunst- en cultuuronderwijs. Over het belang daarvan is al veel gezegd en geschreven, ook in de media. En ja, er moet altijd geld bij. Want we hebben het over een lange-termijn investering in ús bern! En een genuanceerd cultureel besef moet groeien. Ook in het onderwijs. We weten dat dat beter gaat als cultuurcoaches, zoals de meimakkers in Friesland, aan scholen verbonden blijven, steeds terugkomen, doorontwikkelen met de scholen. Dat is onze missie. En dat zou de missie van alle Friese betrokkenen moeten zijn.

september 2020

Wat er verschijnt en verschenen is:

*Dichter. nr 18 Canon over de 50 vensters van de Nederlandse geschiedenis ligt in de winkel. Daarin ook gedichten van mij en lestip van Jos van Hest bij mijn gedicht over de Grondwet!

-----------------------------------------------------------------

*De Plint Poëziekalender 2021, die ik mede mocht samenstellen, is verschenen.
Een plaatje!

-----------------------------------------------------------------

*Verschenen! Op 6 oktober verschijnt Een stukje van de Regenboog bij Davidsfonds/infodok. Een bloemlezing van de beste jeugdgedichten van de laatste 10 jaar, samengesteld door Jan van Coillie, met maar liefst 5 gedichten van mijn hand. De titel is een regel uit een van mijn gedichten uit Dichter.

"Duik in dit boek, laat je vervoeren, verrassen en verbazen. In Een stukje van de regenboog vind je de mooiste gedichten voor kinderen die verschenen tussen 2010 en 2020. Geniet mee van de grappige, ontroerende of wonderlijke poëzie van Edward van de Vendel, Bart Moeyaert, Kate Schlingemann, Jaap Robben, Bette Westera, Ted van Lieshout, Hans & Monique Hagen, Joke van Leeuwen, Geert De Kockere en vele anderen. Stuk voor stuk zijn de gedichten origineel en authentiek en spreken ze jong en oud aan door de magische spanning die eigen is aan poëzie. De betoverende illustraties van Sassafras De Bruyn geven op een unieke manier kleur aan de magie van de kinderpoëzie."

-----------------------------------------------------------------

Ook in oktober een gedicht van mij in Zwemlessen voor later bij uitgeverij Vrijdag.

Zwemlessen voor later (ISBN: 9789460019128) is een bundel klimaatpoëzie. Een noodkreet voor de aarde, een ode aan de natuur, een pleidooi voor omwenteling. Het is de eerste literaire worp van de Klimaatdichters, een groep van meer dan zestig Vlaamse en Nederlandse dichters van diverse pluimage, maar met één gedeelde zorg: de toestand van onze planeet. De Klimaatdichters vormen het kraakverse Nederlandstalige luik van Poets for the Planet, een in Londen opgericht platform dat met poëzie in al haar verschijningsvormen strijdt voor een meer klimaatvriendelijke wereld. De Klimaatdichters geloven in poëzie als verzet tegen klimaatmoeheid. Ze proberen zich een toekomst voor te stellen waarin lessen zijn getrokken uit de ecologische noodtoestand en de natuur eindelijk op haar plaats staat als middelpunt van de wereld. Ze kruipen in hun pen voor de aarde, want de mens is al lang genoeg aan het woord geweest.

Zwemlessen voor later verschijnt op 28 oktober maar u kunt het boek nu al pre-orderen. We sturen het boek op zodra er voorraad is. Link naar uitgeverij Vrijdag:

https://www.uitgeverijvrijdag.be/product/2208623/zwemlessen-voor-later-pre-order

11 mei 2020

Na 8 weken mogen de basisscholen weer open. Voorzichtig nog. Misschien ga jij ook weer naar school. Ik hoop het voor je. Daarom heb ik mijn speciale thuiszit-pagina opgeheven. Vanaf nu post ik hier weer nieuwtjes en poëzieïgheidjes. Bijvoorbeeld dat ik mijn eigen postzegel heb! Van 'recept voor een geslaagde edelparade! 


Dichter.16 Corona, de wereld staat stil en op zijn kop

Dichter16. is verschenen: dichters aan het woord in Coronatijden. 

Sommige van mijn gedichten zijn te horen! Bijvoorbeeld bij NPO Radio 4 in het programma Passagio, voorgelezen door Lex Bohlmeijer. Hieronder kun je het terugluisteren.

https://www.nporadio4.nl/fragmenten/audio/383102-gedicht-op-alles-voorbereid-van-kate-schlingemann

Ook de Grote Vriendelijke Podcast besteedt een hele extra aflevering (nr. 26) aan deze bijzonder Dichter. nr16 De wereld staat stil en op zijn kop, over Corona.

In deze korte extra aflevering van De Grote Vriendelijke Podcast bellen kinderboekrecensenten Jaap Friso (JaapLeest.nl) en Bas Maliepaard (Trouw) met drie van de veertig dichters die in het nieuwe nummer van het kwartaaltijdschrift DICHTER. (Plint, voor lezers van 6-116, tekeningen: Leandra du Pau) hun poëtische blik werpen op de coronacrisis. Het interview met Kate Schlingemann, en de gedichten van Bette Westera en Gil van der Heiyden zijn via de website of podcast te horen.


IepenUp!

februari 2020

Voordrachten Kate Schlingemann en Joël Huitema

WOENSDAG 19 FEBRUARI DEUR 19:30 - AANVANG 20:00

In deze aflevering van IepenUP Live praten we met kunstenaars uit de tentoonstelling Other.Worldly, vertelt Bert Looper over de geschiedenis van water in de Friese taal, laat kunstenaar en muzikant Tristan Visser horen hoe hij met walvissen communiceert, laat dichterscollectief Rixt horen en zien hoe wetter ook in de Friese poëzie een belangrijke plek heeft.

En nog veel meer!

Other.Worldly
Vanaf 15 februari verbeelden kunstenaars uit binnen- en buitenland in het Fries Museum een wereld onder water. Al eeuwen wordt de mens tot de zee aangetrokken en roept ze een uniek gevoel van tijdloosheid en verbondenheid op. Maar hoewel ze een milde en kleurrijke muze kan zijn, bezit de onderwaterwereld ook een koude onderstroom. Haar diepte herbergt verdronken vluchtelingen en vervuiling, maar ook schoonheid en mysterieuze wezens. In Other.Worldly proberen ruim twintig kunstenaars de onderwaterwereld te doorgronden.

Zaal: AA-Security Arena

https://neushoorn.nl/production/iepenup-live-other-worldly-de-wereld-onder-water/

Net gehoord:
Ik blijf tóch 
Schoolschrijver. 

18 november 2019

Niet in Friesland, maar in Amsterdam. Op een school in mijn oude buurtje waar ik woonde voordat ik naar Friesland verhuisde. En die afstand dan? Nou, ik woon vlak langs de A7 bij Bolsward. Dat is maar een uurtje over de dijk (Afsluitdijk). Of langs Sneek, Lelystad zo Amsterdam-Oost binnen rijden. Wordt vervolgd! Hoera! 

Het Cultuureducatiefestival 2019 in Leeuwarden

14 november 2019

was een groot succes, dankzij vonkjesaansteker Anne Graswinckel, logistieke wonderwomen Sarah Dolstra en Margriet Zuiderbaan, en communicatiemirakel Grietje Deinum van Memmetaal.nl.
Keunstwurk, Kunstkade en KeK2 sloegen de handen ineen om deelnemers en bezoekers te laten SPELEN met TAAL, VERHAAL en VERBEELDING. Dat resulteerde in Het Boek van de Dag/it Boek fan de Dei, gemaakt door alle bezoekers en aangeboden aan gedeputeerde mevrouw Sietske Poepjes, een gedreven literatuurvoorvechtster, en Sjoerd Feitsma, gemeenteraadslid, omdat zij met Ernst Bruinsma en vele anderen zich hard hebben gemaakt voor LEEUWARDEN CITY OF LITERATURE, het predikaat dat Unesco aan Leeuwarden onlangs heeft toegekend! (Stiekem hoop ik dat Leeuwarden City of LiterARTure wordt! )Het inhoudelijk programma mochten Nynke Janna Borsje en ik samenstellen. We hebben Lida Dijkstra, Marlies Verhelst, Mariet Lems, Tialda Hoogeveen, Linda de haan, Vera Damhuis, Marga Houtman en Nynke Kuipers (debuteerde deze week ook met haar beeldroman WEG, lees dat! Nijgh & van Ditmar) en Alie Popkema, en Eline Krottje,  de mensen van Nordic Wave, Wy hacken, Wy Sjonge en Wy Dûnsje, en Tryater en Dichter Kasper Peters, en Bernadet de Jager  van Cedin en Bart en Onno (via Kunstkade) over dyslexie en leerkrachten en Peter Sijbenga en vakdocenten en meimakkers en taaltoveraars als Marieke Andela mogen ontmoeten bij hun workshops en performances. De hele middag en avond werd aan elkaar gepraat door Karel Hermans in de Stadskas op het Olderhoofsterkerkhof. 

         Klik HIER voor de digitale versie van het Boek van de Dag

(waar ik de omslag voor maakte en het boek zelf ook vast prepareerde)

Schoolschrijver halfjaartraject stopt in Friesland

oktober 2019 

Afgelopen zomer kregen de Friese Schoolschrijvers het nieuws dat het halfjaartraject in onze provincie stopt. Het heeft iets te maken met de vraag wat, hoe, en wie de Stichting De Schoolschrijver ondersteunt bij het aanbod op school. We vinden het allemaal zo ontzettend jammer. Gelukkig zijn we de afgelopen jaren wel op veel scholen geweest, en goed begeleid door de Friese Bibliotheekdienst die de kinderen van 'onze' scholen van boeken voorzag, en we zitten ook niet stil, natuurlijk. Zo is Lida Dijkstra intussen benoemd tot Eerste Berneboekenambassadeur van Friesland. Prachtig! En ik werk bij Keunstwurk en kom in die functie op scholen, als meimakker en coach voor leerkrachten om samen te kijken hoe ze taal, en de hele kunst- en cultuureducatie zelf op een open, verwondermanier en procesgericht kunnen toepassen in de klas.

Van Linda de Haan konden we haar zandsculpturen bewonderen op televisie. Tialda Hoogeveen schrijft, en woont weer in Friesland. Janny van der Molen slaat een nieuwe weg in, maar er verschijnen wel nog mooie boeken van haar hand. En van Hanneke de Jong kunnen we ook weer een nieuw Friestalige jeugdboek tegemoet zien! 
Wie weet zien jullie mij op jullie school nog eens in de vierde les van de Schoolschrijvermaand. Ik ben hier, ik ben er klaar voor. 

En als het niet als Schoolschrijver is, dan misschien als Schooldichter, meimakker van KeK2 of Taaltoveraar. 

Eerst nu het Cultuureducatiefestival van de grond krijgen. 

Dat is op 14 november aanstaande. Zet het vast in je agenda. Het wordt supertof!

De Kakkerlakjes komen eraan!

Mooie handzame kleine boekjes om te hebben of te versturen met gedichten en recepten en jeugdverhalen en nog veel meer! Kijk maar eens 

op de website van uitgeverij Loopvis

Word jij de Provinciale Friese Voorleeskampioen?

Op dinsdagmiddag 9 april ben ik voor de tweede keer jurylid voor de provinciale finale van de Nationale Voorleeswedstrijd  in De Skâns in Gorredijk! 

De eerste keer was in 2016. Toen werd Jan Dirk Pesman de voorleeskampioen van Friesland en bereikte daarmee de landelijke finale. Daar las hij iedereen ver achter zich en werd bekroond tot Nationale Voorleeskampioen!

NOT = Nederlandse Onderwijs Tentoonstelling  

Het duurt nog even, maar toch vast een bericht hierover. In januari is weer de NOTDit jaar staat Stichting de Schoolschrijver er ook met een eigen stand. Daar sta ik op woensdag 23 januari als Schoolschrijver alle Schoolschrijverprogramma's te promoten. Kom je een kijkje nemen? Doen! Want wie wil nou niet een poster mee vol schoolschrijver-schrijf- en taaltips! Mooi voor in de klas! En die poster? Die mocht ik ontwerpen! 

De foto hiernaast is geplaatst op de Facebookpagina van de Schoolschrijver. 
Hier de link naar de website voor gratis toegangskaarten, en als je op 23 januari komt, kan ik de poster voor jouw klas/school signeren! Tot ziens op de NOT!

Ferhalefjoer

19-23 november

Er brandden Ferhalefjoertjes op Friese basisscholen. Op Ferhalefjoer.nl vindt je alle informatie over het project. 

In Bolsward deed OBS de Blinker mee. En ook op OBS de Sevenaer in Nijehorne, de school met prachtig team olv Thys Wadman keken we hoe we, zij dus, dit project kunnen vormgeven. 

Wil je liever direct contact met mij als vertelcoach? Aanmelden kan via de contactknop bovenaan de pagina.

Persbericht: https://www.grootsneek.nl/2018/11/14/ferhalefjoer-brandt-los/

Schooldichter zoekt SCHOOL !

De SCHOOLDICHTER gaat weer van start. Na twee mooie jaren op CBS de Bron in Bolsward zoekt de Schooldichter een nieuwe school!

Lees meer hierover op De Schooldichter.

Direct aanmelden kan ook! Via de contactknop bovenaan de pagina.

november 2018

It leafst bin ik in fûgel is de titel van een nieuwe Friestalige kindergedichenbundel die op 1 november is verschenen bij uitgeverij Afûk.

Geïllustreerd door Marijke Klompmaker. Kijk eens op haar site. Ze verstuurt ook een blog-nieuwsbrief waarop je je kunt abonneren, en waarin ze tekentips geeft en haar werk toelicht. Twee gedichten van mij in deze bundel.

september 2018

Speciale Vriendschaps-Dichter. (nr.9) uitgave van Plint tijdens de Kinderboekenweek 2018 die als thema heeft: Vriendschap/Kom erbij!

Meer over Dichter. van Plint vind je hier.

 

uit de kast


vriendschap is een plankje

in mijn boekenkast,

waarop mijn mooiste liefste boek

het meest bekeken en het vaakst

eruit gepakt,

tussen alle ongelezen vrienden

het beste past.

 

©Kate Schlingemann, uit Dichter. nr.9 Vriendschap

oktober 2018

De (kinderboekenweek-)poster voor alle Friese basisscholen is af!

Ik had de eer om het gedicht in twee talen én de illustratie te mogen maken.

Deze poster is een cadeautje van It Fryske Berenboek, en mede

mogelijk gemaakt door It Kypmantsje en d'Accord-produksjes.

Puzzling-Poetry, woordenschatkist. De leukste poëzie-app voor jong (en oud).

Hij is er! De prachtige app van Studio Louter. En nog gratis te downloaded ook!

En zeer tof: mijn gedicht Opkrikkers mocht ook meedoen.  

Dit zegt Bart Moeyaert o.a over de app op zijn website: 

"Wat goed dat het Nederlands Letterenfonds, het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, schrijver/dichter Ted van Lieshout, de Schrijverscentrale en vakmensen uit het onderwijs de handen in elkaar hebben geslagen om het eerste plan naar een hoger niveau te tillen en ook aan de kinderpoëzie te denken.

Ik ben apetrots dat mijn gedicht ‘Goeienacht’ uit Jij en ik en alle andere kinderen deel uitmaakt van de Poëzie Woordenschatkist. Maak je klaar voor een revelatie."

Zo ben ik natuurlijk beretrots dat je mijn gedicht Opkrikkers in elkaar kunt puzzelen, in het Nederlands, Duits, Frans en Engels.